Muziektheater 

Wij hebben het thema ‘multiculturele samenleving’. In eerste instantie wilden wij graag iets met het onderwerp liefde doen. We vonden het echter moeilijk om een leuk verhaal hierbij te bedenken, want we wilden niet iets heel standaards. Toen kwamen we op het idee om juist iets te doen over dat er te weinig liefde is. We wilden ook graag iets actueels in ons stuk verwerken. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen om iets te doen over verschillende groepen mensen in de samenleving. Het leek ons leuk om alles heel erg uit te vergroten en overdreven te doen. 

Het gaat over een stad waar verschillende bevolkingsgroepen wonen. Deze verschillende groepen kunnen totaal niet met elkaar overweg. Ze zijn zelfs volledig gestopt met het communiceren met mensen buiten hun eigen gemeenschap. Het lijkt wel alsof ze in een gevangenis leven en alleen kunnen praten met hun eigen celgenoten. Door dit idee raakten wij geïnspireerd en we hebben besloten om dit ook in ons verhaal te gebruiken.  
De verschillende groepen worden daarom ook echt letterlijk in grote kooien geplaatst.  
We wilden ook graag heel duidelijk laten zien dat iedere groep echt anders is. Daarom geven we alle mensen binnen een groep, in dezelfde kooi een bepaalde kleur. Sommige mensen zullen blauw zijn, andere groen en andere paars. Zo is het duidelijk dat de mensen echt heel verschillend zijn. 

 

Dit is ons moodboard. We hebben hierbij vooral geprobeerd de sfeer over te brengen en de verschillende aspecten van ons stuk te laten zien. Als decor willen we graag een oude, lelijke stad. Eentje die duidelijk verwaarloosd is, aangezien de mensen niet meer samenwerken en dus niks meer schoonmaken en renoveren. De donderwolken staan voor de sfeer. Ook willen we graag dat de lucht grijs is, zodat de sfeer van het theater ook gelijk een beetje triest is.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ix8ocFEMa1o 

Het liedje ‘Ghost Town van Adam Lambert willen we graag afspelen aan het begin van het stuk. We hebben hiervoor gekozen omdat hij over zijn hart zingt en dat vergelijkt met een ‘ghost town’. Hij beschrijft ook dat zijn vrienden teleurgesteld en ontevreden zijn. Dit past goed in ons muziektheater omdat het gaat over relaties die niet zo goed meer zijn. 

  

Dit plaatje wille we ook gebruiken. Het zal op de flyer van ons stuk komen. We hebben hiervoor gekozen omdat het in ons muziektheater gaat over ruzies tussen verschillende groepen mensen en de slechte relaties ertussen. In dit plaatje worden de verschillen tussen de mensen aangegeven door verschillende kleuren, net als in ons stuk.  

 

SONG TEXT 

Wat is er mis met de mensen 

Mensen moeten hun gedrag begrenzen 

De wereld is verslaafd aan drama 

Mensen leven in hun persoonlijke melodrama 

Laten we het terrorisme stoppen 

Hier in de samenleving, hier in ons leven 

Discriminatie, racisme overgeven 

Slechtheid is wat we laten zien 

Houd jezelf in controle en zie in 

Hou van elkaar, help elkaar want dat is het begin 

  

Mensen lijden, mensen sterven 

Mensen pijnigen elkaar en laat men huilen 

Draag elkaar en ruimen de scherven 

  

Mensen denken aan zichzelf  

Egoïsme leidt ons het leven 

Denken niet aan onze naasten 

Oorlog voeren zonder reden 

Oorlog leidt tot onvrede 

Laten we dit stoppen en zorgen voor peace 

Alles wat wij moeten doen is liefde geven 

Discriminatie, egoïsme vergeten 

Respecteer elkaar en verwelkom elkaar 

Verspreid de liefde en behandel je naasten dierbaar 

 

In deze rap worden de negatieve effecten van een multiculturele samenleving uitgedrukt. Tegenwoordig wordt de Nederlandse samenleving steeds multicultureler. Vaak is het helaas nog zo dat verschillende bevolkingsgroepen niet mengen en afstand van elkaar bewaren. Dit gaat soms gepaard met discriminatie en racisme. Deze rap is geïnspireerd op het liedje ‘Where Is The Love’ van The Black Eyed Peas. Dit liedje is een kritiek op de liefdeloze maatschappij. Het is een boodschap naar iedereen om meer van je naasten te houden en jezelf niet centraal te stellen. Er worden thema’s zoals terrorisme, discriminatie, oorlogen, milieuvervuiling genoemd. Vanwege deze aspecten sloot deze rap goed aan bij ons onderwerp: een multiculturele samenleving. 

In ons liedje beschrijven we kritiek op de samenleving. Een multiculturele samenleving is volledig van deze tijd, maar heeft als gevolg een toename van discriminatie en racisme. Met deze rap proberen we over te brengen dat oorlog, discriminatie en racisme geen zin hebben en enkel tot een samenleving met onvrede en ongelukkige mensen leidt. Het doel is om je naasten voorop te stellen, maar vooral om de liefde te verspreiden.  

 

Ons muziektheater verhoudt zich het meer tot engagement dan tot amusement. Het is namelijk best wel een serieus muziektheater dat samenhangt met gebeurtenissen die echt gebeuren in de samenleving. Ons muziektheater gaat over verschillende groepen mensen met fysieke verschillen zoals kleurverschil. De relaties tussen de mensen is slecht en ze hebben grote meningsverschillen. Dit kan je vergelijken met de samenleving van nu. Doordat we allemaal mobieltjes hebben ontstaan er ook veel meer ruzies op sociale media. We zijn soms heel kortaf naar iemand toe en sommigen verwaarlozen hun vriendschappen daardoor. Ook zijn er de laatste jaren erg grote kwesties ontstaan over bijvoorbeeld zwarte piet. 

Het speelt zich af in een grauwe stad waar veel fabrieken zijn, je kan het een beetje vergelijken met een industriële stad tijdens de industriële revolutie in Engeland. Ook zou dit een stad kunnen zijn van de toekomst of zelfs van de komende jaren. Door alle vervuiling die we veroorzaken wordt het milieu slechter en dat is ten nadele van onze toekomstige generaties. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb